Αντιμετώπιση προβλημάτων σχολικής στέγης στον Δήμο Χορτιάτη

Αντιμετώπιση προβλημάτων σχολικής στέγης στον Δήμο Χορτιάτη

Αρ. Πρωτ. 10746/17.04.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


Λίγο καιρό πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά για το έτος 2007-2008 γονείς και μαθητές του Δήμου Χορτιάτη εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τη σχολική στέγη στον Δήμο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση την επόμενη σχολική περίοδο.

Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Χορτιάτη σε σχολικές αίθουσες, έχουν δημιουργηθεί προκάτ αίθουσας σε προαύλιους χώρους, με αποτέλεσμα και οι συνθήκες μέσα στην σχολική αίθουσα να μην είναι κατάλληλες, αλλά και να στερούνται τα παιδιά του αύλειου χώρου των σχολείων τους, ο οποίος εκ των πραγμάτων ελαχιστοποιείται. Για παράδειγμα στο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου έχουν τοποθετηθεί δύο προκατασκευασμένες αίθουσες σε ένα οικόπεδο απέναντι από το σχολείο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προαύλειος χώρος για τα παιδιά.
Επιπλέον, το Λύκειο Χορτιάτη, το οποίο αριθμεί περίπου 100 μαθητές στεγάζεται σε ένα κατάστημα το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως καφενείο, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για το νέο σχολικό κτίριο, το οποίο όμως διεκδικείται και από το Γυμνάσιο Χορτιάτη που αντιμετωπίζει και αυτό με τη σειρά του προβλήματα στέγασης.
Προβληματισμό, όμως, δημιουργεί ακόμα και η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου στον Δήμο Χορτιάτη, καθώς προβλέπεται να ανεγερθεί στον χώρο ενός γηπέδου 5Χ5, γεγονός που σημαίνει ότι ο χώρος είναι περιορισμένος και η αυλή του σχολείου θα είναι από μικρή έως ανύπαρκτη.
Σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χορτιάτη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στον Δήμο ενδέχεται αρκετά από τα σχολεία να λειτουργήσουν διπλοβάρδια από τη νέα σχολική χρονιά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της σχολικής στέγης και να αποφευχθεί η λύση της διπλοβάρδιας στην επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία του Δήμου Χορτιάτη;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανέγερσης του νέου κτιρίου για τη στέγαση του Λυκείου Χορτιάτη και τι προβλέπεται να γίνει για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων του Γυμνασίου Χορτιάτη;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'